Directe schadeafhandeling online

Nieuws

automobile-burning-car-478631.jpg

Autobrand geblust met bluspoeder

Naar aanleiding van mijn vraag over autobrandschade en de mogelijke gevolgen van het blussen van een autobrand en de blusmogelijkheden, heb ik een leuk en leerzaam gesprek gehad met Sven, bevelvoerder bij de brandweer.

Het zal je maar gebeuren
Je auto vliegt spontaan in de brand en je kan nog net op tijd stoppen.
Je staat naast de weg te kijken en met trillende handen bel je 112 en vraagt om de brandweer.
Omstanders stoppen en een vrachtwagenchauffeur komt spontaan aanrennen met een brandblusser en spuit deze helemaal leeg op de voorkant van je auto. Inmiddels is de brandweer gearriveerd, en zij nemen het bluswerk over, ook onder de motorkap.

Er blijkt door de vrachtwagenchauffeur gebruik gemaakt te zijn van bluspoeder.

Lelijke nevenschade niet direct zichtbaar
Sven vertelt me dat vrijwel overal in het land bluspoeder wordt vervangen door sproeischuim. Daar waar dit kan natuurlijk. Dit omdat de nevenschade door het blussen dan geminimaliseerd wordt. Het is immers water met een bepaald percentage schuimvormend middel.

Het voordeel van bluspoeder is echter dat het een groot blussend vermogen heeft en dat dit nog op risicovolle plekken, bijvoorbeeld tankstations, wordt toegepast.
Ondanks dat bluspoeder het meest effectief met brand is heeft het een groot nadeel. Bluspoeder is een soort van “zout” dat alle elektra, computers, kappen, behuizingen en onbehandeld staal opvreet. Dit werkt nog jaren na met alle ongemakken en storingen van dien. Dit is dus een lelijke nevenschade, welke niet altijd direct zichtbaar hoeft te zijn.

Zelf zou ik zo’n auto niet meer terug willen
Dit omdat vaak de schade door verzekeraars op zichtbare schade worden afgewikkeld. Schade-expert laten de auto’s vaak reinigen en weer lopend maken, zodat er meer op geboden wordt en dat het niet zo erg lijkt als dat het is. Als eigenaar van het voertuig kan het voorkomen dat je dan ook denkt, “Goh het valt wel mee”.

Je vingers niet branden
Maar brand vooral je vingers niet bij het herstellen van zo’n schade, zeker niet als met bluspoeder geblust is. En als een schade expert alleen op zichtbare schade wil afwikkelen, zorg dat je dan een contra expert inschakelt, het liefst eentje die gespecialiseerd is in brandschades.


 


Reageer: