Directe schadeafhandeling online

Nieuws

kalibrate_hella_gutmann.jpg

Grote terugroepaktie in verband met voertuigveiligheid

Dat een camerakalibratie rijhulpsysteem/ADAS aantoonbaar goed moet zijn op het moment dat de auto de werkplaats verlaat bij een carrosserie- en/of ruitherstelbedrijf, blijkt wel uit het volgende.

Auto’s aantoonbaar niet correct hersteld na ruitvervanging
Afgelopen maanden heeft de moedermaatschappij van één van de grootste ruitherstelketens de hand in eigen boezem gestoken. Ze zijn een intern onderzoek gestart naar het handhaven van de branchenorm voor autoruitherstel bij hun eigen leden.

Hieruit is naar voren gekomen dat ondanks het hebben van voldoende kennis, kunde en apparatuur, er alsnog niet correct gewerkt wordt bij het herstel van auto’s met ADAS.
In vele gevallen bleek er geen aantoonbare ADAS-kalibratie te zijn uitgevoerd.
Concreet betekent dit dat het niet aantoonbaar is dat de betreffende auto’s correct zijn hersteld.

Hierop heeft de betreffende franchisegever een grote landelijke terugroepactie georganiseerd. Vele auto’s moeten terug naar de betreffende ruithersteller om alsnog een correcte kalibratie te laten uitvoeren; uiteraard onder garantie. Aan de hand van kenteken en herstelhistorie worden deze auto’s teruggeroepen.

Voertuigveiligheid
Ombudsvrouw Schadeherstel adviseert voertuigeigenaren/berijders dringend hier zo snel mogelijk gehoor aan te geven. In het kader van voertuigveiligheid moet de kalibratie alsnog correct en aantoonbaar uitgevoerd worden.

Vraag altijd na schadeherstel om kopie van het kalibratierapport.

Maatschappelijk belang
Het is maatschappelijk belang dat door goede werking van deze systemen verkeersongevallen kunnen worden voorkomen.
Bij vervanging van de voorruit is kalibratie van de camera achter de voorruit noodzakelijk om het rijhulpsysteem optimaal te laten werken.

Tenslotte gaat het erom dat deze rijhulpsystemen/ADAS correct werken als uw auto de werkplaats verlaat. 

 

Foto: Hella Guttmann ADAS kalibreren


Reageer: